Navigate Up
Sign In Section Home Port Home Contact Us
 

Satellite Transit System 

​All of the satellite train stations have been renovated to accommodate more passengers in greater comfort.. Modern architecture and a rich palette of Northwest colors and finishes enhance the sense of openness and space.
 
Two artists -- Karen Ganz and Nancy Blum -- were selected to develop an art treatment for the wall above the train station doors in the north and south main terminal stations.

Nancy Blum's piece has been installed in Main Terminal's south station (serving the South Satellite), the last station to be renovated. It is a series of 56-plus flowers cast of aluminum and aluminum/resin mix. The scale of each flower ranges from one to two feet in diameter. The flowers span approximately 77 feet of the 110-foot wall. The flowers seem varied and hand-made, with a spin of fabrication. The use of cast aluminum is meant to suggest the high tech/low tech balance of the Northwest. The flowers also blend Western and Eastern aesthetics, apt for a port of the Pacific Rim.

Artist Karen Ganz's artwork was installed in the Main Terminal's north train station (serving the North Satellite) in 2002. The artwork consists of nine paintings that undulate from right to left across the 110-foot wall expanse in a filmic/choreographed way. The images are of the "traveler" and other everyman images. The paintings are designed to work off the energy of the people using the space, and the arrival and departure of the trains. Mounted on stretcher bars, some of the paintings overlap each other to provide varying degrees of depth and perception. The LED sign band and ceiling above will frame the paintings, while the train doors provide another kind of rhythmic break.
 
In addition to the two new art commissions, the stained glass windows originally created by Dick Weiss in 1988 were reconfigured (by Weiss) to fit into the new north escalator wall of windows. The first window, "Cow On Its Side,"(left) was installed in 2001, and the second window, "For A.W.," (right) was installed in 2002. Each artwork had to be extended by several window mullions in order to retain the appropriate scale